Ostot 1 - Oriola ja Norwegian Finance Holding



Huhtikuun lopussa päädyin ostamaan uuden siivun Oriolaa sen ollessa alennuksessa. Tämän lisäksi avasin ensimmäisen positioni Norwegian Finance Holdingiin toukokuun alussa. Tässä postauksessa kirjaan ylös perustelut hankinnoille, jotta voin myöhemmin kokoneempana sijoittana nähdä miten olen arvottanut yrityksiä sijoitusurani alkuvaiheessa. Tätä kirjoitusta ei pidä tulkita sijoitusvinkkinä ja lukija on itse vastuussa sijoitustensa tappioista ja voitoista, jos kirjoittamiini yrityksiin päättää sijoittaa. Vastuunvapaus

Oriola Corporation B

Oriola julkaisi hieman odotettua huonomman 2017 Q1 tuloksen, jonka vuoksi kurssi lasketteli n. 10 % toukokuun loppuun mennessä (alhaisin noteeraus 3.62 €). Päädyin lisäämään positiotani 3.83 € kpl hintaan Q1 julkaisupäivänä.

Q1 tulosta painoi AbbVien lääkejakelusopimuksen päättyminen Ruotsissa. Kuitenkin 2017 Q2 on alkamassa Medan niminen jakelu, joka tasoittaa vuoden 2017 tulosta. Terveydenhuolto-liiketoiminnassa alkoi uusi annosjakelusopimus noin 19 000 potilaalle kaksinkertaistaen jakeluvolumin Ruotsissa. Tämän jakelusopimuksen käynnistäminen toi kuluja 2017 Q1 ja sen odotetaan vaikuttavan positiivisesti jo 2017 Q3 tulokseen.

Mielestäni liiketoiminnan lasku on lyhyt aikaista ja kurssilasku oli suhteettoman suuri. Kaiken lisäksi Keskon ja Oriolan julkaiseman terveys-, kauneus- ja hyvinvointimyymäläketjun tulevaisuuden potentiaalia ei ole hinnoiteltu mukaan osakkeeseen. Itselle oli siis päivän selvää ostaa Oriolaa lisää. Nykyiselle keskihinnalle on tulossa ensi vuonna 4,3 % osingot olettaen sen pysyvän samassa kuin viime vuonna.

Norwegian Finance Holding

Norwegian Finance Holdingia (NOFI) olin seurannut jo muutaman kuukauden ennen kuin päädyin ostamaan sitä. NOFIn lappu koki pienen kolauksen, kun Norja ilmoitti lisäävänsä regulaatiota liittyen ”pikavippifirmoihin”. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että luottokorttia ei myönnetä ihan kelle tahansa. En usko tämän vaikuttavan mitenkään negatiivisesti NOFIn liikevaihtoon. Ennen kyseistä uutista NOFI treidasi n. 75 NOK hinnoissa ja putosi hetkellisesti jopa 63 NOK. Itse hyppäsin kyytiin 66.5 NOK kappalehintaan. Tätä kirjoitusta kirjoittaessa osake treidaa 76.25 NOK hintaan.

Katsotaanpa hieman NOFIn edellisen vuoden lukuja. NOFIn liikevaihto on kasvanut edellisenä kolmena vuotena keskimäärin 57.6 %. Samaan aikaan liikevaihdosta on jäänyt viivan alle keskimäärin 35.7 %. EPSinä tämä tarkoittaa sitä, että EPS on kasvanut keskimäärin 67 % vuodessa. Viime vuoden viimeisen päivän kurssilla ja vuoden 2016 EPS laskettuna yrityksen P/E oli 13.8. Lisäksi NOFIn kolmen viimeisen vuoden keskimääräinen ROE on huimat 38.5 %.

2017 Q1 julkaisussa EPS oli kasvanut 1.80 NOK sen ollessa viime vuoden vastaavalla kvartaalilla 0.95 NOK. Leikitelläämpä hieman luvuilla (tästä eteenpäin kaikki luvut perustuvat olettamuksiin). Jos oletaan, että NOFI ei kasvaisi lainkaan 2017 muilla kvartaaleilla ja tekisi tasaisen 1.8 NOK tuloksen, olisi vuoden EPS silloin 7.2 NOK. Tämän päivän kurssilla laskettuna P/E muodostuu 10.6 ja omalle ostohinnalle 9.2. Mielestäni osake on todella paljon alihinnoiteltu, koska kyseessä on kuitenkin kasvuvaiheessa oleva yritys. NOFI alkaa oletettavasti maksamaan osinkoa jo vuonna 2018. Tavanomaisesti finanssialan yritykset maksavat n. 2/3 tuloksestaan osinkoina (esim. Resurs Holding v.2016 66 % tuloksesta). Jos NOFI seuraisi samaa periaatetta, olisi ostohinnalleni osinkotuotto yli 7 % vuonna 2018. Uskon kuitenkin NOFIn jatkavan kasvua jokaisena 2017 kvartaalina, joten tulevaisuuden osingot voisivat olla jopa suuremmat. Onnekseni sijoittajien sekoillessa sain ostettua hyvää yritystä todella edulliseen hintaan.

En ole vastuussa tiedon oikeellisuudesta ja lukijan on hyvä ymmärtää, että kirjoittamani asiat voivat sisältää virheitä. Suhtaudu blogissa olevaan tietoon kriittisesti ja tutki yritykset itse ennen osto/myyntipäätösten tekoa.

Mitä mieltä olet Oriolasta ja NOFIsta? Onko mielestäsi muita hyvin alihinnoiteltuja kasvuyrityksiä, kuten NOFI?

Kommentit

  1. Olen aikoinani Oriolaa seurannut mutta se on vaikuttanut vain ikuiselta lupaukselta eikä mitään konkreettista ole tapahtunut. Sinänsä varmaan laadukas firma ja suht defensiivisellä alalla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, Oriolaa ei voi kutsua miksikään kasvuraketiksi, koska liikevaihtu pysyy käytönnässä melko samana aina. Nykyisellä hinnallaan defensiiviseksi yritykseksi maksaa melko hyvää osinkoa ja uskoisin sen pysyvän tasaisena. Jos kuitenkin joskus osinkoa leikattaisiin, niin voi olla, että itsekin yrityksestä irtautuisin.

      Poista

Lähetä kommentti

Suosituimmat tekstit viimeiseltä 30 päivältä

Kuukausikatsaus 2024-02

Nordnet vs OP -osakevälittäjien kilpailutus

WC-remontti alle 2000 eurolla - Katso ennen ja jälkeen kuvat remontista

Asuntolainan ja sijoitusasuntolainan uudelleenrahoitus – Vertailussa mukana Osuuspankki, Nordea ja S-pankki

Kuukausikatsaus 2024-01

Näin haet tanskalaisten osakkeiden osingon lähdeveron takaisin

Näin ostat 300 000 euron omakotitalon ilman omarahoitusosuutta

Asumiskustannukset omakotitalossa ensimmäisen vuoden aikana

Kuukauden Osake - Eolus Vind

Näin asumiskustannukseni muuttuvat muuttaessani omakotitaloon kerrostalosta